CZ
EN

Zvolit okna s dvojsklem, nebo okna s izolační trojsklem? A jaké jsou další možnosti skleněných výplní oken? Samozřejmě záleží, co od oken očekáváte a kolik do nich chcete investovat peněz.

Krom rámu je to právě prosklení, co má vliv na základní i nadstavbové vlastnosti oken. Ať už jde o tepelně izolační vlastnosti a prostup sluneční energie (tato témata jsme rozebírali v předchozích článcích), nebo o světelné, akustické (ale i jiné) vlastnosti, jež zmíníme dnes.


Začneme u termoizolačních vlastností okna. Zde je cílem dosáhnout co nejnižší hodnoty faktoru Uw, který napoví, kolik tepla uniká skrz zavřené okno ven z budovy. Proto bývá okenní rám vybaven dvěma, případně třemi skly, přičemž prostor mezi jednotlivými tabulemi vyplňuje argon, nebo jiný vzácný plyn, který disponuje nízkou tepelnou vodivostí. Skleněné tabule u dvojskel mohou být dokonce vybaveny pokovenou fólií – někdy se lze setkat též s pojmem „tepelné zrcadlo". Jak název napovídá, okno dokáže díky fólii odrážet teplo zpět k jeho zdroji. To znamená, že v létě odráží tepelnou energii ze slunečních paprsků zpátky ven, v zimě pak teplo z vytápění zpátky dovnitř. Má to ovšem i své nevýhody. Kromě nutnosti použít tlustší sklo se při využití pokovené fólie například snižuje tzv. světelný činitel prostupu.


Světelný činitel prostupu se značí písmeny „tv" a prozradí nám, kolik denního světla je zvolená skleněná výplň okna schopna propustit do interiéru. Pokud jste milovníkem přirozeného světla, měla by být tato hodnota, která se většinou uvádí v procentech, co možná nejvyšší.


Takřka v každém objektu se ale najdou také místa, kde není vizuální prostupnost oběma směry žádoucí. Může se jednat o okna v koupelně, na toaletě nebo třeba v suterénu, ale také o velká hliníková okna administrativních a jiných budov. Právě zde najdou využití reflexní neboli protisluneční skla. Ta nepřinášejí pouze zvýšené soukromí, ale také ochranu před slunečním svitem, proto se často používají rovněž v oblastech s jeho vysokým výskytem.
Sklo lze vybírat také s ohledem na bezpečnost a zabezpečení. Podobně jako autosklo může být okenní sklo vybaveno speciální fólií, která při poškození zamezí jeho vysypání. Co se zabezpečení týká, můžeme dát za příklad sklepní okna, který bývají velmi často vybavená tzv. drátosklem, jež znemožňuje jejich vysklení. Zvláštní kategorii pak tvoří třeba skla neprůstřelná.


Na závěr zmíníme ještě akustické vlastnosti okna, respektive index vzduchové neprůzvučnosti, značený jako „Rw". U starých panelákových oken se tato hodnota pohybuje kolem 15 db, standardní nová okna vybavená dvojsklem či trojsklem mají hodnotu Rw zhruba 30 db. Možná se to na první pohled nezdá, ale je to významný rozdíl, a správně zvolená skleněná výplň okna vám tak může pomoci vyřešit hluk přicházející z okolí. Jestliže bydlíte v rušné ulici nebo třeba poblíž železniční trati, poohlédněte se po speciálních variantách zasklení. Zvolit můžete například silnější skleněné tabule, případně okna s protihlukovými skly.


Jak vidět, zasklení oken může ovlivnit opravdu mnohé a vyznat se ve všech parametrech oken není vůbec jednoduché. Pokud se chcete dozvědět ještě více, přečtěte si naše další články nebo nás rovnou kontaktujte.