CZ šipka
EN

Nejčastější mýty o hliníkových oknech

Hliníkové konstrukce
Nejčastější mýty o hliníkových oknech

Pojďme se podívat na nejběžnější mýty o hliníkových oknech, které se udržují ve veřejném povědomí, a zaměřit se na pravdivé informace.

Mýtus: Hliníková okna jsou energeticky neúsporná.
Tento mýtus má svůj původ v dávných dobách, kdy technologie výroby hliníkových oken nebyla ještě tak pokročilá. Současná hliníková okna, díky pokroku v technologii, nabízí vynikající tepelnou izolaci, čímž vyvracejí zastaralé domněnky o jejich energetické neefektivitě. Jsou běžně vybavena izolačním trojsklem a speciálními tepelnými bariérami v rámech, které přerušují tepelné mosty, a skla mohou být doplněna o vrstvy odrážející infračervené záření nebo vyplněna argonem pro zvýšení energetické efektivity. Správná montáž odborníky je klíčová pro využití jejich plného potenciálu. Moderní hliníková okna nabízí vynikající tepelnou i zvukovou izolaci, dosahují standardů energetické efektivnosti, nebo dokonce v mnohém předčí okna dřevěná či plastová. Díky pokročilým technologiím a prvotřídním izolačním vlastnostem mohou snížit únik tepla až o 40 % i více, což vede k výrazné úspoře nákladů na vytápění.

Mýtus: Hliníková okna nemají oproti jiným žádné výhody.
Ve skutečnosti hliníková okna nabízejí celou řadu výhod a většina z nich vyplývá z vlastností samotného materiálu. Jednou z hlavních předností hliníku je jeho vysoká pevnost, díky které mohou být rámy okna navrženy tenčí a přesto udržet velké skleněné panely. To nejen zvyšuje estetickou hodnotu a dovoluje více přirozeného světla proniknout do interiéru, ale také rozšiřuje architektonické možnosti využití, ať už v komerčních prostorách nebo v soukromých rezidencích. Kromě toho nabízí hliníková okna širokou paletu barev a povrchových úprav, což umožňuje individuální přizpůsobení vzhledu okna každé budově. Navíc nevyžadují žádnou údržbu po první povrchové úpravě, jsou odolná vůči povětrnostním vlivům, nedochází k jejich popraskání či k vyblednutí povrchu. Na rozdíl od oken z jiných materiálů se navíc nikdy nezkroutí ani nerozklíží. Hliníková okna tak budou při minimální péči vypadat jako nová po dlouhá léta. Zatímco například plastová okna vydrží kolem 15–20 let a mívají tendenci působit opotřebovaně už po letech pěti, hliníková okna by měla spolehlivě sloužit po nějaké dvě až tři dekády. 

Mýtus: Hliníková okna jsou neekologická.
Hliníková okna jsou někdy mylně považována za neekologickou volbu, ale ve skutečnosti je to právě naopak. Tyto okna jsou natolik energeticky efektivní, že dopad na životní prostředí výrazně snižují. Většina energetické spotřeby domácnosti se spotřebuje na vytápění, a snížení úniku tepla je klíčem k efektivnějšímu využití energie. Výměna starých nebo neefektivních oken za kvalitní hliníková může výrazně pomoci, neboť až 40 % tepelné energie uniká právě skrz ně a kolem nich. Hliníková okna nejenže snižují únik tepla v zimě, ale v létě  díky svým izolačním vlastnostem udržují chladnější vzduch. Materiál hliníku je navíc trvanlivý a snadno recyklovatelný - recyklace jedné tuny hliníku se obejde bez vytěžení zhruba čtyř tun bauxitu a je při ní spotřebováno jen 5 % z energií, které by běžně byly použity k výrobě hliníku nového - to zabrání vzniku až devíti tun oxidu uhličitého. Celosvětově je díky recyklaci hliníkového šrotu v současnosti ročně vyprodukováno o 80 milionů tun skleníkových plynů méně, což je rovno situaci, kdy by ze silnic zmizelo na 15 milionů automobilů. Prostě a jednoduše, nejkvalitnější hliníková okna ekologii fandí. Výrazně totiž redukují spotřebu energií, a to hned v několika rovinách. Nejenže disponují špičkovými termoizolačními vlastnostmi, jež zamezují úniku tepla z budovy, ale jsou navíc vyrobena z materiálu, který lze velmi efektivně recyklovat, uspořit tak energie potřebné k jeho výrobě a celkově snížit produkci emisí. No a když si pořídíte česká hliníková okna, zanecháte za sebou ještě nižší uhlíkovou stopu.

Mýtus: Všechna hliníková okna vypadají stejně.
Možná v minulosti platilo, že všechna hliníková okna vypadala stejně a zároveň nebyla příliš kvalitní, ale to současné trendy a technologické inovace výrazně změnily. Dnešní hliníková okna nabízejí širokou škálu možností a vynikající kvalitu, která splňuje nejvyšší standardy. Díky různorodosti typů, povrchových úprav a variant skleněných výplní si můžete vybrat nejen ekonomicky přijatelná řešení, ale i ty nejpropracovanější systémy. Ve srovnání s okny plastovými či dřevěnými je k mání největší výběr různorodých provedení. Hliníková okna se stávají stále populárnější volbou i pro domovy díky své estetice, úzkému rámu, výběru barev a nenáročné údržbě. Otevíravá, sklopná, otevíravě-sklopná nebo fixní hliníková okna poskytují různé možnosti otevírání a výhledy do okolí. Celkově lze říci, že současná generace hliníkových oken překonává dřívější standardy a nabízí individuální přístup pro každého zákazníka.

Mýtus: Hliníková okna jsou zbytečně drahá.
Hliníková okna mohou na první pohled působit jako drahá volba, avšak jejich cena je vyvážena kvalitou, designem, trvanlivostí a úsporou energií, které sebou přináší. Poctivě vyrobená hliníková okna jsou spolehlivá, esteticky příjemná a dlouhodobě odolná. Velký důraz by měl být vždy kladen na to, aby byla montáž oken provedena profesionály. Pokud totiž není vše správně osazeno a utěsněno, jsou i ta nejkvalitnější hliníková okna k ničemu. Odborná montáž naopak zaručí to, že budou okna dokonale sloužit svému účelu a dokáží snížit únik tepelné energie z interiéru o více jak 40 %, což vede k nižším nákladům na vytápění v zimních měsících a menší spotřebě elektřiny pro klimatizaci v létě. Díky stálosti barvy není nutné okna pravidelně natírat, takže i na barvách ušetříte. Ta nejlepší hliníková okna disponují špičkovým designem, který je zkrátka k nezaplacení… Budou spolehlivě sloužit třeba i 30 let, a investice do nich se tak nakonec nejen vrátí, ale navíc vám v podobě úspor, obrazně řečeno, také nějakou tu korunu vydělají.