CZ šipka
EN

Pojďme se podívat na nejběžnější mýty o garážových vratech, které se udržují ve veřejném povědomí, a zaměřit se na pravdivé informace.

Mýtus: Všechna garážová vrata jsou stejná. 
Naopak, v dnešní době existuje široké spektrum garážových vrat, které se liší materiály, barvami, povrchovými úpravami, velikosti a typy, umožňujících najít řešení, jež perfektně doplní vzhled budovy. Od tradičních výklopných vrat, která se při otevření posouvají pod strop, přes sekční vrata sestávající z několika sekcí posouvajících se vertikálně nahoru a rolovací vrata, která se navíjejí na hřídel a uvolňují prostor, až po boční sekční vrata, ideální pro specifické prostorové požadavky, nabízí současný trh různorodé možnosti. Tyto typy vrat nabízí nejen estetické, ale i praktické výhody, včetně možnosti výběru mezi manuálním a automatickým ovládáním, přičemž automatická vrata přinášejí dodatečné pohodlí a bezpečnostní prvky.

Mýtus: Garážová vrata zvládnu opravit sám.
Pokusy o samostatnou opravu garážových vrat mohou drobnou závadu proměnit ve velký problém, což může vést k vyšším finančním nákladům a ztrátě bezpečnosti. Garážová vrata jsou komplexní systémy, které by měly být svěřeny do rukou odborníků. Profesionální servis zajišťuje správné provedení oprav a údržbu. Ušetřit se snažíme všichni, ale v případě garážových vrat se to nemusí vyplatit. Pro předcházení problémům se doporučují pravidelné servisní prohlídky alespoň jednou ročně a okamžité volání technika při jakýchkoli pochybnostech o funkčnosti vrat.

Mýtus: Automatická garážová vrata jsou nebezpečná.
Automatická garážová vrata nejsou nebezpečná, pokud je jim poskytnuta pravidelná odborná údržba a jsou používána s respektem. Vrata jsou vybavena bezpečnostními senzory, které snímají pohyb v jejich bezprostřední blízkosti a v případě, že je narušena bezpečnostní zóna, vrata automaticky zastaví. Obzvláště je také důležité vysvětlit dětem, že garážová vrata nejsou hračka. Co se týče zabezpečení, moderní garážová vrata nabízejí řadu sofistikovaných funkcí, jako je automatické zavírání, napojení na osvětlení či domácí alarm, možnost dálkového sledování přes aplikaci, a dokonce kódové zámky nebo čtečky otisků prstů. Správná údržba a pokročilé zabezpečovací technologie tak zajišťují bezpečnost a ochranu majetku ve vaší garáži.

Mýtus: Manuální garážová vrata jsou lepší než automatická.
Automatická garážová vrata nabízí oproti manuálním mnohem více výhod, zejména v oblasti pohodlí, bezpečnosti i zabezpečení. Umožňují otevření stiskem tlačítka na dálkovém ovladači, což je výhodné zejména v nepříznivém počasí, a eliminují potřebu fyzického kontaktu, snižující riziko zranění. Díky bezpečnostním senzorům zabraňují přivření osob nebo zvířat a mohou být naprogramovány k automatickému zavření, což je ideální pro zapomnětlivé uživatele. Vysoká úroveň zabezpečení zahrnuje i možnost napojení na domácí alarm nebo ovládání a sledování polohy vrat na dálku prostřednictvím mobilní aplikace. Navíc funkce automatického zapnutí osvětlení při otevření vrat přináší další pohodlí a bezpečnost. Přestože jsou dražší, investice do automatických vrat se vyplatí díky všestranným výhodám, které přinášejí.