CZ šipka
EN

Nejčastější mýty o automatických dveřích

Automatické dveře
Nejčastější mýty o automatických dveřích

Pojďme se podívat na nejběžnější mýty o automatických dveřích, které se udržují ve veřejném povědomí, a zaměřit se na pravdivé informace.

Mýtus: Automatické dveře dlouho nevydrží.
Naopak, kvalitní automatické dveře bez problémů zvládnou více jak milion otevíracích a zavíracích cyklů, čímž v průběhu své životnosti urazí větší vzdálenost než běžný osobní automobil. Díky automatickému pohonu nabízí větší uživatelské pohodlí a minimalizují riziko poškození způsobeného lidským faktorem, jelikož s nimi není třeba fyzicky manipulovat. Ačkoli nejsou nesmrtelné a vyžadují pravidelný servis, zejména při vysoké frekvenci používání, pokud jsou správně udržovány, mohou spolehlivě sloužit po mnoho let. Domněnka o jejich krátké životnosti je tedy neopodstatněná. 

Mýtus: Všechny automatické dveře vypadají stejně.
Ve skutečnosti jsou automatické dveře k dispozici v široké škále provedení, umožňující volbu tvaru, barvy, povrchové úpravy a samozřejmě druhu. Při jejich výběru nemusíte obětovat design na úkor funkčnosti a vždy je možné najít řešení vyhovující dané budově. Co se týká druhů automatických dveří mezi základní kategorie patří: automatické posuvné dveře v mnoha variantách (lineární, teleskopické, obloukové, kruhové, skládací, rohové), které mohou efektivně využívat prostor a dodat budově estetický vzhled, dále automatické karuselové dveře, ideální pro frekventované prostory s plynulým průchodem osob a úsporou energie, a automatické otočné dveře, kombinující výhody automatického a manuálního otevírání. Sečteno, podtrženo, k dostání je mnoho rozličných automatických dveří, přičemž každé nabízí různé výhody a hodí se na různá místa. 
Pokud si při výběru nejste jisti, dejte nám vědět. Společně určitě nalezneme to nejlepší možné řešení pro vaše prostory.

Mýtus: Automatické dveře nemají oproti mechanickým žádné výhody.
Ve skutečnosti automatické dveře nabízejí řadu praktických výhod, které převyšují standardní mechanické dveře, zejména odstraněním potřeby fyzického kontaktu při otevírání a zavírání dveří. To je zvláštně užitečné, když máte plné ruce nebo v situacích, kde je nutný bezbariérový přístup. Automatické dveře jsou ideální pro veřejné prostory s velkým pohybem lidí, jako jsou hotely, nákupní centra, nemocnice, či letiště, kde zajišťují plynulý průchod. Kromě toho nabízejí hygienické výhody díky eliminaci potřeby dotýkat se kliky nebo madla a zároveň představují atraktivní prvek pro jakýkoli vstupní prostor, čímž pozitivně ovlivňují zkušenost návštěvníků a zákazníků.

Mýtus: Automatické dveře jsou cenově nevýhodné
I když se automatické dveře mohou zdát na první pohled dražší, jejich dlouhodobé výhody a celková hodnota přesahují počáteční investici. Důležité je zvážit faktory jako životnost, energetické úspory a možnosti nízkonákladových řešení. Správně udržované automatické dveře mohou fungovat po mnoho let, čímž se náklady na pořízení postupně vrátí, například díky úsporám energie. K dispozici jsou různé modely s nízkou spotřebou, včetně otočných dveří s volitelným manuálním režimem pro další úsporu energie, nebo možnost upgradu stávajících manuálních dveří na automatické za minimální náklady. Existují i cenově dostupné poloautomatické varianty, které spotřebovávají méně energie. Celkově automatické dveře přinášejí významné výhody a jsou dostupné i v cenově výhodných variantách.

Mýtus: Automatické dveře plýtvají energiemi
Na rozdíl od běžného přesvědčení automatické dveře nevedou k plýtvání, ale naopak přispívají k významnému snížení výdajů na vytápění či klimatizaci díky rychlému otevírání a zavírání, které minimalizuje únik tepla nebo chladu. Dveře se automaticky otevírají jen při detekci osoby a zavírají se ihned po jejím průchodu, čímž eliminují problém nechtěně otevřených dveří, které zvyšují energetické ztráty. Různé typy dveří, jako jsou lineární posuvné dveře nebo karuselové dveře, přinášejí specifické energetické úspory, například zlepšením proudění vzduchu nebo prevencí průvanu. Domněnky o vysoké spotřebě elektřiny automatickými dveřmi neodpovídají skutečnosti. A co se týče spotřeby elektrické energie, moderní pohony automatických dveří jsou navrženy pro nízkou spotřebu, takže náklady na jejich provoz jsou minimální ve srovnání s úsporami, které přinášejí.