CZ
EN

Mýtus 4: Automatická garážová vrata spotřebují hodně elektřiny

Vratové a dveřní systémy
Mýtus 4: Automatická garážová vrata spotřebují hodně elektřiny

Nespotřebují.

Ačkoli jsou soudobá elektrická garážová vrata vysoce výkonná, ke svému provozu potřebují jen velmi malé množství energie.

To je činí až neuvěřitelně efektivními, a tedy i šetrnými k životnímu prostředí a vaší peněžence. Otevírání či zavírání garážových vrat trvá zhruba kolem 15 vteřin. Mimo tuto dobu sice zůstává elektrický pohon vrat v pohotovostním režimu, jeho energetická spotřeba je však naprosto mizivá.

Rozebereme si to celé na konkrétním příkladu. Pohon garážových vrat Hörmann BiSecur SupraMatic E má příkon 0,2 kW. Za předpokladu, že cena elektřiny je 3,50 Kč/kW, otevírání vrat a jejich zavření potrvá dohromady 30 vteřin, vyjde vás jeden takový cyklus na 0,006 Kč. Pokud tedy garáž otevřete a zavřete v průměru třikrát denně, ročně vás to bude stát necelých 7 Kč.

A teď ještě ke spotřebě v pohotovostním režimu, během něhož je příkon pohonu vrat Hörmann cca 1 watt. Pokud by se pohon nacházel v pohotovostním režimu rok v kuse, náklady na jeho spotřebu elektřiny budou činit 31 Kč. Jeden rok běžného provozu automatických garážových vrat, co se spotřeby elektřiny týká, vyjde sotva na 40 Kč. Pro představu, provoz jedné LED žárovky s příkonem 15 W (ekvivalent běžné 100 W žárovky), která bude svítit řekněme 5 hodin denně, vás bude ročně stát 96 Kč. 

Asi není potřeba hledat další argumenty… Příklad uvedený výše jednoznačně prokazuje, že automatická garážová vrata hodně elektřiny nespotřebují. 

Pokud se o garážových vratech chcete dozvědět více, vyjděte vstříc také dalším vyvráceným mýtům.