CZ
EN

Jestliže se chystáte na výměnu oken, případně na instalaci oken do novostavby, možná oceníte pár informací o tom, jak takový proces probíhá.

Na začátek vás uklidníme, rozhodně se není čeho bát. Přesto je dobré vědět, na co se připravit a co neopomenout, aby vše proběhlo hladce, efektivně a k vaší plné spokojenosti.


Vůbec nejlepší je celý proces podchytit hned od základu, to znamená pečlivě vybrat vhodného dodavatele oken, na kterého je spolehnutí. Ten vás pak jistě bude průběžně informovat, zodpoví veškeré dotazy ohledně specifikace oken a poradí, jaké okenní systémy jsou pro váš objekt optimální. Nebojte se zeptat na cokoliv, přeci jen to budou vaše okna. Už podle přístupu firmy k zákazníkovi lze často vytušit, jaký bude finální výstup její práce (ale samozřejmě to nemusí platit vždy). Nezapomeňte na smlouvu o dílo a opravdu důkladně si s dodavatelem domluvte všechny podrobnosti a obsah zakázky. Ideální je, když jeden dodavatel umí zajistit výrobu oken, vybourání starých oken i montáž nových oken, a to včetně veškerých doplňků, jako jsou například parapety nebo stínící technika.


Odborník musí objekt předem vidět. Jedině tak nejlépe zhodnotí situaci, doporučí konkrétní řešení a pečlivě okna zaměří. Následuje domluva vhodného termínu výměny oken a pak konečně den D.


Když k vám montážní parta dorazí, ze všeho nejdřív by měla slušně pozdravit (odlehčení a pokus o vtip). Aby nenastalo zbytečné zdržení, připravte jí předem vhodné podmínky. Ke všem oknům, která se budou měnit, by se mělo dát s těmi novými bez problémů dostat a měl by kolem nich být dostatečný prostor pro manipulaci (rádius alespoň 1 metr). Vybourávání oken se neobejde bez nepořádku, proto zakryjte nábytek, ale třeba i elektroniku. Žádoucí je zakrýt též podlahu (např. kartonem či starými koberci) jak u oken, tak na cestě k nim. Každopádně se netřeba stresovat. Když něco nebude řádně zakryto, případně si sami neporadíte s přesunováním těžších kusů nábytku, šikovná parta si se vším poradí sama. Jedná se spíše o kroky, kterými můžete montážníkům proces usnadnit a také ho celkově urychlit.


Než se začne bourat, je nutné nejdřív projít objednávku a ověřit, zda vše odpovídá skutečnosti, tedy zda firma přivezla okna odpovídající stavebním otvorům a zda přivezla vše, co přivézt měla. Pokud ano, nezbývá, než se pustit do práce. Na vás teď je se zbytečně nestresovat. Zkušení montážníci oken pracují s maximální opatrností a snaží se nic nepoškodit. A kdyby přeci jen taková situace nastala, dodavatelská firma je pojištěná a náhrada škody by pro ni neměla žádný být problém. Když jde vše, jak má, trvá výměna standardního okna v řádu desítek minut, poté ještě následuje zapravení okna. V případě bytu nebo malého domu se dá výměna všech oken zvládnout za jeden den, u větších objektů nebo složitějších realizací potrvá dnů několik. Vždy se však postupuje tak, abyste nezůstali na noc bez oken. O předpokládaném termínu dokončení by vás měl dodavatel předem informovat.


Montážníci se postarají o úklid suti i odvezení starých oken a vy můžete po setření prachu začít lépe bydlet.


Vždy myslete na to, že výměna oken by měla být pouze dílčím krokem celkové rekonstrukce objektu. S novými okny se také musíte naučit fungovat. Jak předcházet vzniku plísní po výměně oken a jak se starat o hliníková okna? To se dozvíte v dalších článcích.