CZ
EN

Výběr oken s ohledem na tepelně izolační vlastnosti

Hliníkové konstrukce
Výběr oken s ohledem na tepelně izolační vlastnosti

Pokud okna na vašem domě či firemním objektu už dosluhují, každé chladnější období se znatelně podepíše na teplotě uvnitř něj.

Pocítíte to jednak na vlastní kůži, jednak na účtech za elektřinu, plyn, dřevo či jiný otop. Svůj podíl na tom samozřejmě mají krom vysloužilých oken také netěsnící dveře, nezateplené obvodové zdi, stropy, podlahy či střecha. Po zimě to jistě máte živě v paměti a právě s příchodem přívětivějšího počasí nastává ten správný čas s tím něco udělat. Jelikož jsme mimo jiné výrobce a prodejce hliníkových oken, zaměříme se v článku právě na okna.

Výměna oken je většinou nemalá investice, proto je samozřejmě vždy jistější svěřit zaměření, výběr i montáž oken do rukou ověřené firmy, která má s touto činností bohaté zkušenosti a umí si poradit i v netradičních situacích. Věříme, že se mezi vámi najdou i velmi zruční jedinci, kteří by výměnu oken mohli zvládnout sami, je však nutné si uvědomit, že výsledná funkčnost oken přímo závisí právě na správně provedené montáži.

Obecně se dá říci, že nejlepší je nechat výběr oken na odbornících, kteří vám poradí v souvislosti s konkrétní situací a konkrétní stavbou – každý objekt vyžaduje něco trochu jiného. Abychom vám ale aspoň částečně přiblížili, na co se zaměřit, sepsali jsme následující řádky.

Při výběru budete pravděpodobně nejdříve zvažovat, jestli zvolit okna plastová, hliníková nebo dřevěná. Každá volba má svá pro a proti. O výhodách hliníkových oken si můžete přečíst v našem dalším článku. Každopádně pamatujte na to, že se jedná o investici na třeba půlstoletí dopředu, a tudíž se vyplatí vybírat kvalitnější produkty.

Jakmile vyberete materiál, měli byste se zaměřit nejen na vzhled oken (samozřejmě by se vám měla líbit a ladit s fasádou objektu), ale s ohledem na úspory pátrejte také po tzv. součiniteli prostupu tepla. Jedná se o údaj, který vám pomůže zjistit, jak je na tom dané okno s izolačními vlastnostmi. Nejsnazší bude sledovat údaj označený písmeny Uw, který udává prostup tepla celým oknem. Setkat se můžete také s o údajem Ug (prostup tepla zasklením) a Uf (prostup tepla rámem).

Pro lepší zapamatování toho, co který údaj představuje, vám možná pomůže vědět, že druhé písmeno je vždy určeno anglickým výrazem pro danou věc (w = window /okno/, g = glass /sklo/, f = frame /rám/, existuje také hodnota Ud /door/, která se používá v případě dveří). Hodnota Uw vychází právě z hodnot Ug a Uf. Čím je tento koeficient vyšší, tím vyšší jsou tepelné ztráty.

Standardem je hodnota Uw kolem 1,2 W/m2K, u oken pro pasivní domy by pak nemělo být Uw vyšší než 0,8 W/m2K. Pomyslná magická hranice, na níž se v současné době pohybují ta nejlépe izolující okna, je někde kolem hodnoty 0,5 W/m2K. K takovému koeficientu se lze dostat například za využití hliníkového rámu od jednoho z našich dodavatelů, společnosti ALUPROF.

Je jasné, že čím nižší je hodnota Uw, tím vyšší jsou nároky na zpracování rámu, druh zasklení, a tudíž i vaši peněženku. Ta vám ale bude následně vděčná díky dosaženým úsporám.

Aby to však nebylo příliš jednoduché, jsou tady ještě další ukazatele, které pro vás mohou být při výběru konkrétního modelu okna důležité. Jedná se například o zvukovou izolaci a tzv. solární faktor zaklení. Ale o tom až příště.

Po zaměření a výběru konkrétního zpracování následuje výroba a montáž oken. Jak proces montáže usnadnit a na co si během něj dát pozor, to se dozvíte v dalším článku.