CZ
EN

Mýtus 4: Všechna hliníková okna vypadají stejně

Hliníkové konstrukce
Mýtus 4: Všechna hliníková okna vypadají stejně

Možná při letmém pohledu.

Když se na ně ale zadíváte pořádně, uznáte sami, že dobám, kdy všechna hliníková okna vypadala stejně a zároveň nebyla příliš kvalitní, dávno odzvonilo.

Díky takřka nekončící řadě typů, povrchových úprav rámu a variant skleněných výplní dnes nabízejí širokou škálu možností, a to jak v rámci ekonomicky přijatelných řešení, tak i u těch nejkomplikovanějších a nejpropracovanějších systémů. Ve srovnání s okny plastovými či dřevěnými je k mání největší výběr různorodých provedení. S ohledem na široký sortiment nejrůznějších barev al. oken a textur rámu si můžete být jisti, že pokaždé najdete variantu, která bude dokonale ladit se zbytkem budovy.

Dříve se hliníková okna používala především u komerčních staveb, avšak díky svým estetickým a dalším výhodám, jako je úzký rám, již zmíněný výběr barev a nenáročná údržba, se nyní čím dál častěji vkrádají také do našich domovů. Kromě běžných hliníkových oken tak můžete na domech vídat hliníková střešní oknahliníková sklepní okna, ale i atypická hliníková okna, jako například kulatá al. okna nebo rohová hliníková okna.

V základu však rozlišujeme čtyři základní typy:

Otevíravá hliníková okna
Klasická okna, jejichž křídlo je upevněno na vertikálních pantech. Nejčastěji se používají hliníková okna jednokřídlá, avšak dostupná je i jejich dvoukřídlá varianta. Výhoda těchto oken tkví v tom, že je lze otevřít dokořán, a vpustit tak do domu hromadu čerstvého vzduchu.

Sklopná hliníková okna
Okna s horizontálními panty, která lze otevřít lidově řečeno na ventilačku. Tento typ otevírání se používá především u malých hliníkových oken (např. u sklepních hliníkových oken či hliníkových oken do koupelny), případně tam, kde není možné využít okna otevíraná klasicky do strany.

Otevíravě–sklopná hliníková okna
Kombinace dvou výše zmíněných typů hliníkových oken. Jejich velká výhoda se ukrývá v možnosti je za hezkého počasí otevřít naplno, za deště nebo v zimě pak jen takzvaně na ventilačku.

Fixní hliníková okna
Těchto systémů se nejčastěji využívá v případě velkých hliníkových oken, která sice nelze otevírat, zato však skrz ně můžete vnímat krásy zahrady a jiných přilehlých scenérií v plné parádě. Krom dechberoucích výhledů přinesou do vašeho domova velkoformátová hliníková okna také přehršel světla a interiér celkově provzdušní. 

Všechna hliníková okna tedy rozhodně stejná nejsou. Jak vidno, k mání je celá řada nejrůznějších řešení, která vždy mají co nabídnout.

Okna z hliníku mají samozřejmě i mnohé další výhody. Pokud chcete vědět jaké, stačí vyjít vstříc ostatním vyvráceným mýtům.