CZ
EN

Mýtus 3: Hliníková okna jsou neekologická

Hliníkové konstrukce
Mýtus 3: Hliníková okna jsou neekologická

Takové tvrzení rozhodně není pravdivé. Okna z hliníkových profilů jsou naopak natolik energeticky efektivní, že dopad na životní prostředí výrazně snižují.

Z celkové energetické spotřeby domácnosti připadá její největší část na vytápění budovy, proto je redukce úniku tepla nejlepší cestou, jak zmírnit celkovou energetickou náročnost domu. Krom zateplení toho můžeme dosáhnout také výměnou starých či nekvalitních oken, neboť je prokázáno, že kolem  40 % tepelné energie uniká právě skrz ně a kolem nich. Instalací kvalitních hliníkových oken tomu tedy lze poměrně snadno zabránit. V létě zas díky jejich izolačním schopnostem vevnitř lépe udrží vzduch ochlazený klimatizací.

Právě proto, že disponují excelentními izolačními vlastnostmi, dodáváme také často hliníková okna do pasivních domů.

Hliníková okna umí zkrátka odlehčit nejen vaší peněžence, ale také přírodě. Ekologická však nejsou pouze z výše uvedených důvodů. Hliníkové rámy do oken totiž mají malý dopad na životní prostředí i co se týká materiálu, z něhož jsou vyrobeny. Hliník je velmi trvanlivý a je možné jej recyklovat, aniž by došlo ke snížení jeho kvality. Recyklace jedné tuny hliníku se obejde bez vytěžení zhruba čtyř tun bauxitu a je při ní spotřebováno jen 5 % z energií, které by běžně byly použity k výrobě hliníku nového - to zabrání vzniku až devíti tun oxidu uhličitého. Celosvětově je díky recyklaci hliníkového šrotu v současnosti ročně vyprodukováno o 80 milionů tun skleníkových plynů méně, což je rovno situaci, kdy by ze silnic zmizelo na 15 milionů automobilů.

Prostě a jednoduše, nejkvalitnější hliníková okna ekologii fandí. Výrazně totiž redukují spotřebu energií, a to hned v několika rovinách. Nejenže disponují špičkovými termoizolačními vlastnostmi, jež zamezují úniku tepla z budovy, ale jsou navíc vyrobena z materiálu, který lze velmi efektivně recyklovat, uspořit tak energie potřebné k jeho výrobě a celkově snížit produkci emisí. No a když si pořídíte česká hliníková okna, zanecháte za sebou ještě nižší uhlíkovou stopu.

Okna z hliníku mají samozřejmě i mnohé další výhody. Pokud chcete vědět jaké, stačí vyjít vstříc ostatním vyvráceným mýtům.