CZ
EN

Mýtus 2: Hliníková okna nemají oproti jiným žádné výhody

Hliníkové konstrukce
 Mýtus 2: Hliníková okna nemají oproti jiným žádné výhody

Pokud uvažujete o výměně oken a máte dilema, zda zvolit raději hliníková nebo plastová okna, popřípadě dřevěná nebo hliníková okna, pak jste tu správně.

Pokusíme se vás přesvědčit o tom, že právě hliníková okna mají oproti ostatním v mnohém navrch.

Většina výhod vyplývá z vlastností samotného materiálu. Hliníkový okenní rám je velmi pevný (až třikrát pevnější než rám plastový, a dokonce padesátkrát pevnější než rám dřevěný), a je tedy možné jej osadit rozměrnějším skleněným panelem než rámy jiné. Velkoformátová hlinková okna naleznou skvělé využití například u komerčních objektů, ale i u vás doma, kde formou hliníkového francouzského okna, či rovnou celé prosklené stěny, nabídnou parádní výhled do zahrady.

Z pevnosti hliníku vychází i další benefit – rám hliníkových oken může být oproti jiným podstatně užší, čímž je dosaženo větší estetičnosti. Navíc lze vybírat z nespočtu barev hliníkových oken a povrchových úprav jejich rámů. Díky tomu můžete volit mezi barvami matnými, lesklými či metalickými, kartáčovanými hliníkovými okny a jinými texturami rámu, nebo si například vybrat rám imitující dřevo. Vždy zkrátka najdete přesně to, co se k dané budově nejvíce hodí. Ku prospěchu věci je jistě i fakt, že lze povrch hliníkových oken pojednat jinak z exteriérové strany a jinak ze strany vnitřní 

Jakmile je jednou hliníkový rám okna v průběhu výroby povrchově upraven, nevyžaduje v budoucnu žádný údržbový nátěr, jako je tomu například u oken dřevěných. Hliníková okna jsou velmi odolná vůči povětrnostním vlivům, nedochází k jejich popraskání či k vyblednutí povrchu. Na rozdíl od oken z jiných materiálů se navíc nikdy nezkroutí ani nerozklíží. Hliníková okna tak budou při minimální péči vypadat jako nová po dlouhá léta. Zatímco například plastová okna vydrží kolem 15–20 let a mívají tendenci působit opotřebovaně už po letech pěti, hliníková okna by měla spolehlivě sloužit po nějaké dvě až tři dekády.

A až přeci jen jednoho dne doslouží, vězte, že je lze velmi efektivně recyklovat. Ani při opakované recyklaci hliníku se totiž nesnižuje jeho kvalita a je spotřebováno o 95 % méně energie než při jeho výrobě, což z něj činí jeden z nejlépe recyklovatelných kovů vůbec. Hliníková okna jsou tudíž nejen velmi trvanlivá, ale rovněž přívětivá k životnímu prostředí.

Okna z hliníku mají samozřejmě i mnohé další výhody. Pokud chcete vědět jaké, stačí vyjít vstříc ostatním vyvráceným mýtům.