CZ
EN

Tato domněnka je velmi daleko od pravdy. Časy, kdy všechna garážová vrata opravdu vypadala dost podobně, naštěstí pominuly.

V dnešní době je k dostání nespočet různých barevných a materiálových provedení, povrchových úprav, velikostí a typů. Vždy tak lze nalézt optimální řešení, které bude ladit s barevným provedením fasády a stane se krásným designovým prvkem dané budovy.
Když pomineme samotný vnější vzhled, v základu máme na výběr garážová vrata manuální nebo automatická. Každá z variant má samozřejmě svá pro i proti, a záleží tedy spíše na preferencích zákazníka. I když nutno dodat, že automatická garážová vrata přeci jen těch výhod nabízejí o něco více…

Vraťme se ale k typům garážových vrat. Tady je totiž problematika o něco složitější, tudíž se nabízí ji rozebrat více do hloubky:

Výklopná garážová vrata
Tento typ vrat je tvořen jedním celistvým panelem, který se při otevření posouvá směrem nahoru a souběžně se překlápí do vodorovné polohy. V závěrečné fázi procesu jsou tak vrata umístěna horizontálně pod stropem garáže. Abyste je nemuseli otevírat celá i tehdy, když si do garáže půjdete třeba jen pro nářadí nebo trucovat, existuje řešení v podobě výklopných garážových vrat s dveřmi. Obecně se jedná o nejžádanější typ garážových vrat.

Sekční garážová vrata
Jak samo označení napovídá, jedná se o garážová vrata tvořená z několika sekcí, tedy jednotlivých lamel, jež jsou vzájemně spojeny panty. Díky tomu se sekční vrata mohou otevírat svisle nahoru, kde se lamely přetočí do horizontální polohy, a postupně všechny zajedou těsně pod strop. Takové konstrukční řešení zabere v garáži minimum místa a zároveň vrata během otevírání/zavírání nevyčnívají do prostoru. Velkou výhodou je i to, že lze pořídit sekční garážová vrata s integrovanými dveřmi.

Rolovací garážová vrata
Rolovací garážová vrata jsou složena z úzkých horizontálních lamel, které se při otevírání navíjí kolmo vzhůru na otáčivou hřídel. To s sebou přináší benefit v podobě zachování maximálního prostoru, a to jak před vraty, tak za nimi, a navíc rovněž u stropu – právě v tom se ukrývá jejich hlavní výhoda.

Boční sekční garážová vrata
U bočních posuvných garážových vrat jsou lamely umístěny vertikálně, a na rozdíl od výše zmíněných typů se tedy otevírají do strany. Při otevírání se vrata zasouvají dovnitř garáže, kde kopírují její vnitřní stěnu. Z tohoto důvodu jsou používána všude tam, kde není kvůli dispozičnímu řešení prostoru možné namontovat vrata s otevíráním směrem nahoru (šikmý strop, překážející potrubí, nízký překlad,…). Pro snadnější přístup do garáže lze i boční garážová vrata doplnit dveřmi.

 

Jak vidno, na trhu je k dostání celá řada různých provedení garážových vrat, a to jak s ohledem na jejich vzhled, tak na jejich technickou specifikaci.

Pokud se o garážových vratech chcete dozvědět více, vyjděte vstříc také dalším vyvráceným mýtům.