CZ
EN

Jak předcházet plesnivění stěn po výměně oken

Hliníkové konstrukce
Jak předcházet plesnivění stěn po výměně oken

Po výměně oken se čas od času stane, že se v dané místnosti začnou zejména v topné sezóně objevovat plísně na stěnách.

Většinou to však není přímo chyba oken, ale důsledek nesprávného přístupu k nově vzniklé situaci. Sepsali jsme pro vás proto pár užitečných informací, které vám pomohou situaci porozumět a třeba se s ní i vypořádat.


Na začátek je dobré si uvědomit, že nedokonalosti starých oken byly svým způsobem ku prospěchu – napomáhaly k lepší cirkulaci vzduchu a objekt tak mohl, lidově řečeno, lépe dýchat. Těsnění oken moderního ražení izoluje tak dobře, že je cirkulaci vzduchu skrz zavřené okno zabráněno, a tudíž je potřeba umožnit vzdušné vlhkosti uniknout jinak. Vlhkost v domě či bytě vzniká při naprosto běžných činnostech, jako je vaření, koupání či sušení prádla, ale také například odpařováním vody z květináčů a dýcháním. V moderních novostavbách řeší přebytečnou vlhkost systém rekuperace vzduchu, který odvádí vlhkost ven z objektu, aniž by unikalo cenné teplo domova. Pokud tímto systémem nedisponujete, budete se s vlhkostí muset poprat jinak – pomůže při tom obyčejné větrání, které má však také svá pravidla a zákonitosti.


Základní poučka zní: Větrejte krátce a intenzivně. V zimě otevírejte okna dokořán na cca 5 minut, a to alespoň dvakrát denně (ideálně ráno a před spaním). Tímto způsobem se poměrně efektivně zbavíte vzdušné vlhkosti, nevypustíte ven veškeré teplo a zároveň si dopřejete trochu čerstvého vzduchu. V teplejším období byste samozřejmě měli rovněž větrat pravidelně, a to po delší dobu. V zimě se rozhodně vyvarujte dlouhotrvajícímu větrání „na ventilačku", které může způsobit více škody než užitku. Je to tím, že stěna kolem okna vlivem dlouhého větrání prochladne a současně kolem ní proudí teplý vlhký vzduch, který na stěně kondenzuje.


Právě prochladlé stěny (a kondenzace vlhkosti na nich) jsou příčinou vzniku plísní. A na vině není pokaždé pouze přebytečná vlhkost. Může jít také o nedostatečné vytápění, nevhodně umístěný radiátor, technické nedokonalosti konstrukce stavby (tepelné mosty), špatně provedené nebo chybějící zateplení fasády, ale také o použití nedostatečně kvalitních oken nebo o neodbornou montáž oken. My se na chvilku zastavíme u posledních dvou bodů.


Kondenzace vlhkosti v rozích okenních skel může být způsobena špatně provedeným zasklením či nedostatečnou hloubkou osazení skla v okenním rámu. Zabránit tomu tedy můžeme správným výběrem oken. Například u kvalitních oken s trojsklem, kdy jsou použity tzv. teplé (tedy tepelně nevodivé) rámečky, by se kondenzace vzdušné vlhkosti (rosení) objevit neměla. U oken s dvojsklem opět pomůže správné větrání a zajištění lepší cirkulace vzduchu ve spodní části okna (dostatečně dimenzované radiátory, užší parapety, parapety s mřížkou). Rosení okna z vnější strany bývá způsobeno náhlými změnami počasí, je známkou správného fungování a dobrých tepelně izolačních vlastností okna. Obecně zde samozřejmě nehovoříme o rosení způsobeném náhlými změnami teplot, které je naprosto přirozené.


V případě montáže oken je pak nutné, aby bylo okno správně osazeno ve stavebním otvoru – mělo by být se zdí spojeno komprimačními páskami či okenními foliemi pro montáž oken, nikoliv pouze usazeno na montážní pěnu. Důležité je také použití paropropustné pásky, která znemožňuje degradaci montážní pěny. Pokud nejsou tyto kroky dodrženy, může docházet k vlhnutí ostění oken, které vyžaduje složitější nápravu.


Toliko ve zkratce k možným příčinám vzniku plísní po osazení nových oken. Pamatujte, správné větrání je matka suchosti! Přesto může být celá situace poněkud složitější a pomoci může až individuální posouzení od odborníka. Pokud si tedy nevíte rady, obraťte se na nás.


Můžete si také přečíst další články na našem blogu, kde získáte více informací o hliníkových oknech, ale i našich ostatních produktech a službách.